Патентне агентство
Результат
Засновано у 2007
Кілька офісів в Україні та відділення в США, ЄС, Японії, Австралії, Кореї, В'єтнамі, Туреччині, Швейцарії, Китаї. VIber/WhattsApp/Telegram:+380989150415
Безкоштовно по Україні:
пн-пт 09.00 - 18.00

В Україні запрацював правовий механізм технологічного застою

В Україні запрацював правовий механізм технологічного застою
В Україні запрацював правовий механізм технологічного застою

 Річ у тому, що з 1 квітня 2011 р. в Україні був запущений процес зупинки технологічного росту, а саме набув чинності розділ 3 «Податок на прибуток підприємств» Податкового кодексу України (ПКУ), який обмежив можливості підприємств стосовно придбання та продажу нових технологій.

Реєстрація торгових марок
Патентування корисних моделей
Патентування винаходів
Реєстрація авторських прав

 Додамо, що обмеження на включення роялті у витрати підприємства є гальмом на шляху розповсюдження нових технологій. Автори закону забули про те, що роялті є своєрідним економічним локомотивом для розповсюдження новітніх технологій. Процес розповсюдження технологій нагадує двобічну систему. В один бік рухаються права на винаходи, ноу-хау та інші об’єкти інтелектуальної власності, а в інший рухаються гроші, які перераховуються правовласникам на ці технології. Таким чином платежі за передачу права використовувати винахід, корисної модель тощо і є роялті.

 Важливо те, що згідно з Податковим кодексом України обмежень на придбання ліцензій та на використання винаходів у продукції не передбачено. Це говорить про те, що роялті, яке було нараховане за використання в промисловому виробі нового конструкторського рішення, включається в собівартість реалізованої продукції. Одже підприємство має можливість випускати нові зразки техніки, створені на основі технологій, що пройшли патентування винаходів.  Використовуючи такі ліцензії підприємство може здійснювати так зване «викруткове» складання різної продукції.

 Саме із-за того, що в Податковому кодексі України передбачені обмеження на включення роялті в інші витрати платника податків, підприємства будуть відмовлятися від придбання нових технологій, що пройшли патентування винаходів.

 По-перше у ПКУ передбачені обмеження на розмір роялті, який нараховується на користь нерезидента за придбання нових технологій. По-друге у ПКУ міститься обмеження і для українських підприємств, відповідно до яких підприємство не може здійснювати продаж ліцензій на нові розробки, які пройшли патентування винаходу.

 

Джерело: dt.ua

Попередня стаття
Наступна стаття
Задати питання
 
експерту
Отримайте безкоштовну консультацію
Досвідчений фахівець зв'яжеться з Вами протягом 5 хвилин
Отримайте безкоштовну консультацію
Досвідчений фахівець зв'яжеться з Вами протягом 5 хвилин
Гаратнія конфіденційності
Дякуємо за ваш запит
Ми зв'яжемося з вами найближчим часом.
[Заголовок]
[Подзаголовок]
Гарантія конфіденційності