Патентне агентство
Результат
Засновано у 2007
Кілька офісів в Україні та відділення в США, ЄС, Японії, Австралії, Кореї, В'єтнамі, Туреччині, Швейцарії, Китаї. VIber/WhattsApp/Telegram:+380989150415
Безкоштовно по Україні:
пн-пт 09.00 - 18.00

Силіконова долина в Україні швидше міф ніж реальність

Силіконова долина в Україні швидше міф ніж реальність
Силіконова долина в Україні швидше міф ніж реальність

Потрібно визнати, що на сьогодні Україна ще далека від перспектив створення «силіконової долини», тому що час від зародження ідеї до патентування корисної моделі в країні дуже тривалий.

Реєстрація торгових марок
Патентування корисних моделей
Патентування винаходів
Реєстрація авторських прав

 До того ж, місце у четвірці лідерів галузі ще не означає, що на конкурентів можна не звертати увагу. Наприклад, Швеція вже на протязі багатьох років повинна кожного дня відстоювати перше місце в списку топ-країн за кількістю інновацій в ЄС. Звісно, ця країна має свої переваги: це вчені, котрі вважаються лідерами за рівнем патентування корисної моделі, кількістю доходів від продажу за кордон ліцензій та патентів та кількістю міжнародних наукових публікацій. Але показники всіх інших пунктів, з урахуванням яких складається рейтинг найбільш інноваційних економік ЄС, у Швеції не на висоті. Для того, щоб країна утримувала лідируючі позиції, вона сплачує за це відповідну суму, а саме $ 12 млрд. на рік (3,6% національного ВВП).

 Про такий рівень фінансування інноваційної діяльності українські вчені і не мріють. Тому немає приводу говорити про якийсь інноваційний прорив в нашій країні. Більше того, сучасна система держпідтримки в сфері патентування корисної моделі, винаходів, промислових зразків перетворилася на справжній набір антистимулів, які відбивають бажання вкладати кошти в наукову діяльність.

 Це підтверджують слова голови агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимира Семиноженка, який повідомив, що у середньому витрати держбюджету на науку становлять приблизно 0,4% ВВП. В Україні витрати на роботу одного вченого втричі менші, ніж у Росії, в 18 разів менші ніж у Бразилії та у 70 разів – ніж у США.

 Але головна проблема розвитку інноваційної діяльності полягає в тому, що між науковою розробкою та її впровадженням у виробництво існує ціла прірва. За словами голови правління компанії «Aventures Capital» Андрія Колодюка, етап життя винаходу від ідеї до створення промислового зразка є найскладнішим, тому його ще називають «долиною смерті».

 Українські вчені своїми власними силами шукають виходу із ситуації, а саме вони почали створювати власні об’єднання  для подальшого просування свої розробок та пошуку зацікавленних інвесторів.

 

Джерело: finance.ua

Попередня стаття
Наступна стаття
Задати питання
 
експерту
Отримайте безкоштовну консультацію
Досвідчений фахівець зв'яжеться з Вами протягом 5 хвилин
Отримайте безкоштовну консультацію
Досвідчений фахівець зв'яжеться з Вами протягом 5 хвилин
Гаратнія конфіденційності
Дякуємо за ваш запит
Ми зв'яжемося з вами найближчим часом.
[Заголовок]
[Подзаголовок]
Гарантія конфіденційності