Патентне агентство
Результат
Засновано у 2007
Кілька офісів в Україні та відділення в США, ЄС, Японії, Австралії, Кореї, В'єтнамі, Туреччині, Швейцарії, Китаї. VIber/WhattsApp/Telegram:+380989150415
Безкоштовно по Україні:
пн-пт 09.00 - 18.00

Науковець з Канади винайшов засіб проти «запотівання» скла

Науковець з Канади винайшов засіб проти «запотівання» скла
Науковець з Канади винайшов засіб проти «запотівання» скла

Вчені з Університету Лаваля (Universite Laval), що знаходиться в Канаді, після ряду наукових дослідів розробили покриття, що перешкоджає запотіванню скла. Тепер не тільки автомобілісти, а і звичайні люди зможуть скористатися ним і назавжди забути про запотівання скла. Особливо автомобілісти потребують, щоб скло їх автомобілів було прозорим, бо від цього залежить як їхнє життя, так і життя пішоходів. Це покриття вже отримало патент на винахід і скоро знайде своє застосування.

Реєстрація торгових марок
Патентування корисних моделей
Патентування винаходів
Реєстрація авторських прав

Саме запотівання відбувається тоді, коли водяна пара, яка міститься в повітрі, конденсується в дрібні каплі. Професор Гаетан Ларош роз’яснює, що незважаючи на видимість, туман, що осідає на склі не лежить суцільним шаром. Професор додав, що насправді туман складається з крихітних краплинок води, які вже на поверхні зливаються і, тим самим, погіршують пропускання світла. Науковець запевнив, що нова розробка, яка вже має патент на винахід, запобігає утворенню таких крапель.

Щоб створити покриття від утворення конденсату, канадські вчені використали полівініловий спирт, що являє собою сполуку, яка дає змогу воді розтікатися рівномірно по поверхні.

Основним завданням, яке поставили перед собою науковці, було створення міцного покриття, яке б мало властивість надійно сполучатися зі скляною або пластиковою поверхнею. Вже існуючі покриття проти туману дуже часто не витримують миття і їх потрібно наносити знову.

Вчені Університету Лаваля вирішили цю проблему шляхом використання чотирьох послідовних шарів молекул, які утворили міцні зв’язки з прилеглими шарами. На це покриття і наноситься сполука, що перешкоджає запотіванню скла. В результаті науковці отримали тонку прозору і багатошарову плівку, яка не змінює оптичних властивостей поверхні. До того ж хімічні зв’язки, які з’єднують різні шари матеріалу, підвищують міцність і довговічність всього «протитуманного» покриття.

Цей засіб проти запотівання скла вже отримав два патенти на винахід. Розробники впевнені, що винахід буде корисним і знайде безліч застосувань: на об’єктивах, на транспортних засобах (навіть космічних кораблях), на складних оптичних приладах, що застосовуються в медицині, хімії та коригуючих лінзах.

На даний момент ведуться переговори з відомим виробником окулярів, який виявив зацікавлення в отриманні ліцензії на нову технологію.

Джерело: ukrinform.ua

Попередня стаття
Наступна стаття
Задати питання
 
експерту
Отримайте безкоштовну консультацію
Досвідчений фахівець зв'яжеться з Вами протягом 5 хвилин
Отримайте безкоштовну консультацію
Досвідчений фахівець зв'яжеться з Вами протягом 5 хвилин
Гаратнія конфіденційності
Дякуємо за ваш запит
Ми зв'яжемося з вами найближчим часом.
[Заголовок]
[Подзаголовок]
Гарантія конфіденційності