Патентне агентство
Результат
Засновано у 2007
Кілька офісів в Україні та відділення в США, ЄС, Японії, Австралії, Кореї, В'єтнамі, Туреччині, Швейцарії, Китаї. VIber/WhattsApp/Telegram:+380989150415
Безкоштовно по Україні:
пн-пт 09.00 - 18.00

Інтерв'ю для журналу "Музикант.укр"

Інтерв'ю для журналу "Музикант.укр"
Інтерв'ю для журналу "Музикант.укр"

Директор патентного агентства "Результат", патентний повірений Інна Низова, надала коментарі журналу Музикант.укр з питань охорони авторського права:

На думку Інни Низової, Державна служба інтелектуальної власності є ефективним органом з великим, придбаним за довгі роки, досвідом і командою професіоналів високого класу, яка постійно працює над вдосконаленням законодавства, реалізуючи кращий досвід країн світу в сфері охорони та захисту прав інтелектуальної власності для можливості авторів і винахідників отримати ефективну охорону, здійснювати реалізацію прав і, при необхідності, захист об'єктів права інтелектуальної власності. При цьому Державна служба інтелектуальної власності постійно здійснює заходи, що дозволяють отримати і розширити знання з охорони об'єктів права інтелектуальної власності, захисту та реалізації прав інтелектуальної власності як в Україні, так і за її межами.

Разом з тим, як показує практика, навіть в поточних реаліях цілком можна захистити свої права. Але для цього фахівці радять їх спочатку зареєструвати.

Для чого фіксувати очевидне?
Відповідно до Міжнародної конвенції щодо захисту прав на літературні та художні твори, автору необов'язково реєструвати своє авторство на твори. Необов'язково - значить не потрібно? Але це не зовсім так. При виникненні проблемних питань, документ про реєстрацію авторського права відіграє важливу роль і може стати вагомим аргументом для опонентів, які звинувачують, наприклад, в плагіаті. Що потрібно знати?

Важливий факт: автором вважається той, хто першим зареєстрував авторське право.
Державна служба, яка видає відповідний документ, проводить тільки формальну перевірку наданої інформації в заявці. У разі судових розглядів, за відсутності документа про належність авторського права, доведеться надавати ряд непрямих доказів. До таких належать: чернетки, бажано датовані або нотаріально завірені; паперові копії документів; електронні файли тощо. Але наведені докази вимагають перевірки, тоді як документ про володіння авторськими правами за підписом уповноваженого державного органу не викликає сумнівів і не вимагає додаткових підтверджень.

Як припинити правопорушення?


Неузгоджене використання твору, плагіат і копіювання є приводом для претензії. Що при цьому потрібно знати?

Перш за все, необхідно зафіксувати факт правопорушення: скопіювати, записати або зробити фото, щоб забезпечити себе доказами. Потім юристи рекомендують звернутися до правопорушника і намагатися вирішити проблему мирним шляхом. Якщо порушник не йде на компроміс і не визнає своєї провини, то сміливо звертайтеся до суду.

«Система захисту інтелектуальної власності, зокрема, авторського права в Україні (як і в будь-якій країні) не є досконалою і має свої недоліки. Однак, це не означає, що реєстрація авторського права не вимагається взагалі, оскільки державна реєстрація авторського права дозволяє як мінімум офіційно зафіксувати дату оприлюднення об'єкта авторського права », - зазначає Інна Низова.

Матеріали взяті з сайту musician.ua

Попередня стаття
Задати питання
 
експерту
Отримайте безкоштовну консультацію
Досвідчений фахівець зв'яжеться з Вами протягом 5 хвилин
Отримайте безкоштовну консультацію
Досвідчений фахівець зв'яжеться з Вами протягом 5 хвилин
Гаратнія конфіденційності
Дякуємо за ваш запит
Ми зв'яжемося з вами найближчим часом.
[Заголовок]
[Подзаголовок]
Гарантія конфіденційності